Bölüm 4 (HTML Dersleri)
HTML ile kendi web sayfalarınızı oluşturabilirsiniz. W3Schools.com ‘dan yapacağım bu çeviriler ile HTML’yi kolaylıkla öğrenebileceksiniz. HTML’nin öğrenmesi kolaydır ve zevkli bulacaksınız bu dili.
Başlangıç olarak bilgi; çevirileri(başlıklar hariç) çift tırnak içinde göstereceğim. Kendi yazdıklarım normal yazı olarak kalacak. Anlatacaklarımı uygulayabilmeniz için ilk önce klasör seçeneklerini bulmanız ve klasör uzantılarını göster halini seçmelisiniz. Ardından istediğiniz bir alanda(mesela masaüstünde) bir klasör açın web ismini verin. Klasörün içine girin(fare ile çift tık). Fare ile sağ tuş tıklayın ve metin belgesi(yeni metin.txt diye yazar) dosyasını oluşturun. Biz bu yeni metin.txt dosyası ile HTML dosyalarımızı oluşturacağız. Yeni metin.txt dosyasını açın ve farklı kaydete tıklayın. Açılan pencerede isim kısmına index.html yazın ve kaydedin web klasörümüzün içine. index.html klasörüne çift tıklayın ve browser(chrome, firefox, opera, internet explorer gibi)’da görebilelim. Artık web klasörümüzün içinde yeni metin.txt ve index.html adlı iki dosya olacağını biliyorsunuz ve artık hazırsınız. Bunu hazırlayamadıysanız bile, örnekleri uygulayabilmeniz için W3Schools‘taki metin editörünü paylaşmış olacağım. Sol taraftaki verileri silip, etiketleri(anlatacağım) yazarsınız ve edit and click me yazan yere basarsınız sağ tarafta da web sayfasının durumunu görebilirsiniz böylece. Bu benim ilk çalışmam. Umarım hepimize yararlı olur. Anlaşılmayan yerleri yorum olarak yazabilirsiniz/sorabilirsiniz. Kolay gelsin.
HTML Özellikleri(Attributes)
HTML elemanları özelliklere sahip olabilir. Özellikler, elemanlara dair ek bilgi sunar. Özellikler başlama tag’inin(etiketinin) içinde yer alırlar daima. Özellikler isim ve değer şeklinde çift olarak gelir.
isim=”değer” gibi…
<a href=”http://nefarkederki.com”> Bu bir bağlantı </a> a etiketinin href özelliği nefarkederki.com değerini almış. href ile adres yolu gösterilir.
Özellik değeri daima tırnak işareti almalı
Özelliğin değeri tırnak içinde olmalı daima, çift tırnak kabul edildiği gibi tek tırnaklı kullanım da mevcut ve izin veriliyor. Nadir durumlarda değerin içi çift tırnak taşıyor ise en dışta tek tırnak kullanmak uygun olur. Mesela; name=’Hasan “Nefarkederki yazarı” Türkyılmaz’ gibi…
HTML ipucu; Özellikler küçük boyutta yazılmalı
Özellik isimleri ve özellik değerleri yazım boyutuna hassas değildir. Yine de, Dünya geniş web konsorsiyumu küçük boy yazıma sahip özellikleri ve değerleri öneriyorlar HTML 4 bildirgesinde. HTML’nin yeni versiyonlarında ve XHTML’de zaaten küçük boy yazmak şart.
HTML Özelliklerinin listesi
Özellik Değer Tanımı class class ismi Bir eleman için class ismi tanımlar id id (kimlik) Bir eleman için benzersiz id tanımlar style style_tanımlaması Bir eleman için satır içi stil tanımlar title yazı Bir eleman için fazladan bilgiler tanımlar
Özellik Değer Tanım dir ltr
rtlBir elementin içeriği için yazının yönünü tanımlar lang language_code Bir elemanın içeriği için dil kodu tanımlar xml:lang language_code Bir elemanın içeriği için XHTML’de dil kodu tanımlar
HTML Dil kodları için buraya bakabilirsiniz.
Özellik Değer Tanım accesskey karakter Bir eleman için klavye kısayolu ataması yapar tabindex sayı Bir eleman için tab tuşuna bağlı sıra verir.
Yukarıdaki tablolardan birincisi çekirdek özelliklerdir. İkincisi Dil özellikleridir, üçüncüsü de klavye özellikleridir. Birincisi head, html, meta, param, script, style, and title etiketleri ile geçerli olmaz. İkinci tablodakiler de br, frame, frameset, hr, iframe, param, and script etiketleri ile geçerli olmaz. Yani kullanımları yoktur.
HTML özellikleri de burada bitmiştir. Yeni konumuz başlıklar olacaktır. Akşam 10’da yayında olacaktır. Bu ders için fotoğrafa gerek olmadığını düşünüyorum. Görüşmek üzere…
Tavsiyem bu kodların hepsini, şu ana kadar gördüklerimiz de dahil uygulamanız. Sayfanın en başında hep anlattığım şekilde uygulayabilirsiniz. Eğer uygulamazsanız burada gördükleriniz pek işe yaramayacaklardır.